Opioid kullanım bozukluğu olan hastalarda HIV, Hepatit B ve C enfeksiyonlarının sıklığı ve klinik özellikler - Keskin, Necla; Güzel, Yağmur (Journal of Dependence, 2025)
Amaç: Bu çalışmada opioid kullanım bozukluğu tanısıyla yatan hastalarda Hepatit B, Hepatit C ve HIV enfeksiyonu yaygınlığı ve enfeksiyonla ilişkili sosyo-demografik ve klinik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın örneklemini opioid kullanım bozukluğu tanısı olan 244 yatan hasta oluşturdu. Sosyo-demografik ve klinik özellikler için veri formu dolduruldu. Rutin kan ve idrarda madde testleri hastane bilgi yönetim sisteminden tarandı. Örneklem grubu anti-HCV sonucuna göre ikiye ayrıldı ve gruplar sosyo-demografik ve klinik özellikler ile laboratuvar bulgularına göre karşılaştırıldı. Bulgular: Örneklem grubunun % 9’u anti-HCV pozitifti ve HBsAg pozitifliği oranı % 0.8 olarak bulundu. Tüm hastalar anti-HIV negatifti. HCV ile enfekte hastaların tümü erkekti, yaş ortalaması daha yüksekti (36.4±10.2 karşı 30.8±10.5) ve bu hastalarda ek tıbbi hastalık görülme sıklığı daha fazlaydı (% 68.2). Yaşamboyu (%77.3), son 1 yıl (%36.4) ve / veya son 1 ayda (% 27.3) damardan madde kullanımı artmış HCV enfeksiyonu ile ilişkiliydi. Sonuç: Opioid kullanım bozukluğu tanılı kadın hastaların tedaviye başvurma ve tedavi alma oranlarının beklenenin altında olduğu tahmin edilmiştir. İleri yaş ve damardan madde kullanımı Hepatit C ile enfekte olma riskini artırdığından ve komorbid fiziksel hastalıklar bu hastalarda daha sıklıkla görüldüğünden; tarama programları ve önleme çalışmaları bu hasta grubunda büyük önem arz etmektedir.