Sevgi bağımlılığı, travma sonrası bilişler ve ruminasyon arasındaki ilişki - Gökçen, Gülden; Traş, Zeliha; Yakıcı, Hikmet Beyza (Journal of Dependence, 2025)
Amaç: Bu araştırmada genç yetişkin bireylerde sevgi bağımlılığı, travma sonrası bilişler ve ruminasyon arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Sevgi bağımlılığının cinsiyet ve romantik ilişki süresine göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Yöntem: Çalışma grubu 18-35 yaş aralığında 120 erkek (%23.3) ve 395 kadın (%76.7) eş, sevgili, flört vb., şeklinde romantik ilişkiye sahip olan toplam 515 bireyden oluşmaktadır. Veri toplama araçları olarak Sevgi Bağımlılığı Ölçeği, Travma Sonrası Bilişler Ölçeği, Kişiler Arası Hataya Yönelik Ruminasyon Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Bulgular: Bu araştırmada, sevgi bağımlılığının cinsiyete ve romantik ilişki süresine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı bulgusu elde edilmiştir. Sevgi bağımlılığı puanları ile travma sonrası bilişler puanları arasında ve kişilerarası hataya ilişkin ruminasyon puanları ile pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki elde edilmiştir. Hiyerarşik regresyon analizi sonucuna göre ise kişilerarası hataya ilişkin ruminasyon ve travma sonrası bilişler sevgi bağımlılığını anlamlı düzeyde yordadığı bulgusu elde edilmiştir. Sonuç: Sevgi bağımlılığı bireyin yalnızca ilişki dinamiklerinden değil, aynı zamanda yaşadığı travmatik deneyimlerin bıraktığı bilişsel izlerden ve kişilerarası hatalar üzerine yoğun düşünme eğiliminden de etkilenmektedir. Bu bulgular, sevgi bağımlılığına yönelik müdahalelerde travmatik yaşantıların işlenmesine ve ruminatif düşünce kalıplarının azaltılmasına odaklanılmasının önemini ortaya koymaktadır.