opioid kullanım bozukluğunda naltrekson implant tedavisi: demografik ve klinik verilerin analizi - Keskin, Necla; Ege, Funda Çiçek (Journal of Dependence, 2025)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, subkutan naltrekson implant ile tedavi edilen opioid kullanım bozukluğu tanılı hastaların demografik ve klinik özellikleri ile hastalık seyrini değerlendirmektir. Yöntem: Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi’ne (AMATEM) başvuran ve naltrekson implant (1000 mg/3 ay) ile tedavi edilen toplam 51 opioid kullanım bozukluğu olan hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Demografik ve klinik veri formu tıbbi kayıtlar esas alınarak dolduruldu. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 28.27±7.35 yıl, herhangi bir maddeye ve opioidlere başlama yaşı sırasıyla 18.69±4.91 ve 20.48±4.48 yıldı. En sık kullanılan ilk madde esrar ve onu takiben eroindi. Hastaların çoğunluğu eroini çekme ve soluma yoluyla kullanıyordu. Laboratuvar test sonuçları normal aralıkta bulundu. HCV için seropozitif bir hastanın karaciğer fonksiyon testleri normaldi. Hastaların % 58.8’i üç ayda en az bir kez izlem amaçlı başvurdu ve bunların % 83.3’ünün idrar toksikoloji testlerinde idrarda madde metobolitine rastlanmadı. Naltrekson implant tedavisi ile en sık lokal yan etkiler bildirildi. Sonuç: Tedavi uyumu ve madde negatif idrar testleri oranını arttıran ve az sayıda yan etkiyle ilişkilendirilen naltrekson implant opioid kullanım bozukluğunda etkin ve güvenilir bir tedavi seçeneği gibi görünmektedir.