Ergenlerde alkol tüketiminin belirleyicileri: farkındalık yordayıcı bir faktör mü? - Arıcı Gürbüz, Asiye; Akdağ, Berhan (Journal of Dependence, 2025)
Amaç: Farkındalık ve alkol tüketimi arasındaki ilişki yetişkinlerde açıkça ortaya konmıuşsa da, ergen popülasyonunda yeterince araştırılmamıştır. Bu çalışmanın amacı, ergenler arasındaki alkol tüketiminde bilinçli farkındalığın öngörücü rolünü incelemektir. Yöntem: Çalışmaya bir çocuk ve ergen psikiyatrisi polikliniğine başvuran ve alkol kullandığını bildiren ergenlerden oluşan bir kohort (n = 70) dâhil edilmiştir. Katılımcılar yüz yüze görüşmeler sırasında Çocuk ve Ergen Bilinçli Farkındalık Ölçeği (ÇEBFÖ), Kessler–10 Psikolojik Sıkıntı Ölçeği (K10), İçme Güdüleri Anketi–Gözden Geçirilmiş–Baş Etme Güdüleri (İGA– GG–BG) ve Alkol Kullanım Bozuklukları Tanımlama Testi–Tüketim (AKBTT–T) dahil olmak üzere bir dizi onaylanmış ölçümü tamamlamıştır. Bulgular: Katılımcıların ortalama yaşı 16,99 olup, %54,3’ü erkektir. Kadın cinsiyet İGA–GG–BG skorlarının anlamlı bir negatif yordayıcısı iken (B = –3.936, p = .022), yüksek K10 skorları İGA–GG–BG skorları ile pozitif ilişkilidir (B = .280, p = .002). Ayrıca, hem alkol kullanım süresi (B = .861, p <.001) hem de K10 skorları AKBTT–T skorlarının anlamlı pozitif yordayıcıları olmuştur (B = .066, p =.021). Buna karşılık, daha yüksek ÇEBFÖ skorları, AKBTT–T skorları ile negatif ilişkilidir (B = –.079, p = .029). Tartışma: Bulgular, ergenler arasında alkol tüketiminin azaltılmasında farkındalığın potansiyel rolüne işaret etmektedir. Ayrıca, sonuçlar bu popülasyonda ruh sağlığını teşvik eden ve alkol tüketiminin başlamasını önleyen politikaların uygulanmasının gerekliliğinin altını çizmektedir..