Madde kullanım bozukluğu olan bireylerde bağımlılık şiddeti ile eşbağımlılık düzeyi arasındaki ilişki - Akay, Osman; Albal, Esra; Güleşen, Gülten; Umut, Gökhan (Journal of Dependence, 2025)
Amaç: Bu araştırmada madde kullanım bozukluğu tanılı bireylerin bağımlılık şiddeti ile aile üyelerinin eş bağımlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Veriler İstanbul’da ruh sağlığı alanında hizmet veren bir hastanenin Erişkin Arındırma Merkezinde bağımlılık tedavisi gören 146 birey ve 146 aile üyesi ile gerçekleştirilmiştir. Veriler Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Bağımlılık Profil İndeksi (BAPİ) ve Bağımlılıkta Eş Bağımlılık Faktörü Ölçeği (BEŞF) ile toplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların 128’i (%87,7) erkek; 84’ü (%57,5) 26-45 yaş aralığındadır. 86 kişi (%58,9) ilköğretim mezunu, 70 kişi (%47,9) evlidir. Erkek katılımcıların BAPİ den aldıkları puan ortalaması (X=6,87) kadın katılımcıların aldıkları puan ortalamalarından (X=5,91) daha yüksektir. Yakınların 96’sı (%65) kadın, 42’si (%28,8) annesi, 71 kişi (%48,6) 45-65 yaş aralığındadır. Katılımcıların düşük orta ya da yüksek bağımlılık şiddetine sahip olma durumlarının BEŞF ölçeğinden aldıkları puanlarda farklılaşma yaratmadığı görülmüştür. Sonuç: Kadınların, çocuk sahibi olanların, kronik hastalığı olanların, ilkokul mezunu olanların, boşanmışların ve 45-65 yaş aralığında olanların eş bağımlılık düzeyinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bağımlılık şiddeti ile eş bağımlılık arasında ise bir ilişki saptanamamıştır. Bağımlılık şiddeti ile eş bağımlılık düzeyinin alt ölçeği olan “ses çıkarmama” arasında pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır.