Uçucu madde kullanımına bağlı görsel halüsinasyonlar: bir rüya modellemesi örneği - Danışman, Mustafa; Zengin İspir, Gamze and Sezer Katar, Kübra (Journal of Dependence, 2025)
Uçucu maddeler, sanrılar ve halüsinasyonlar da dahil olmak üzere bir dizi nöropsikiyatrik etkiye neden olabilir ve ani ölümlere de yol açabilir. Bu maddeler genellikle düşük sosyoekonomik statüdeki bireylerle ilişkilendirilmekte ve literatürde sıklıkla umutsuzluk nedeniyle kullanıldığı ve keyif verici etkilerine çok az dikkat edildiği şeklinde tasvir edilmektedir. Bununla birlikte, uçucu madde kullanımı sırasında yaşanan çeşitli halüsinasyonlar bu maddelerin cazibesine önemli ölçüde katkıda bulunabilir. Bu makale, kliniğimize tedavi için başvuran ve bu tür madde kullanımı için tipik olarak beklenenden daha yaşlı olmasına rağmen uçucu madde kullanmaya devam eden ve bu deneyimleri kontrol ettiğini ve yönlendirdiğini iddia eden bir hastanın durumunu incelemektedir. Hasta tarafından bildirilen görsel halüsinasyonlar, lüsid rüyalar kavramıyla paralellikler kurularak analiz edilmiştir. Bulgular, bu halüsinasyon deneyimlerinin hastanın madde kullanımına devam etmesi için olumlu bir pekiştireç görevi görebileceğini öne sürmektedir.