Cep telefonum olmadan asla: nomofobi, sosyal medya bağımlılığı ve duygu düzenleme güçlükleri arasındaki ilişki - Dolapoğlu, Nazan; Türk, Ezgi; Yürür, Emre Kaan; Şahin Can, Merve; Alçı, Deniz; Tulacı, Rıza Gökçer; Baykan, Hayriye; Karlıdere, Tunay (Journal of Dependence, 2025)
Amaç: Nomofobi (akıllı telefon yoksunluğu korkusu), bireylerin akıllı telefonu olmadığında veya akıllı telefonu kullanamayacak durumda olduklarında yaşadıkları endişe veya korkuyu ifade etmektedir. Bu araştırma üniversite öğrencilerinde nomofobi, sosyal medya bağımlılığı ve duygu düzenleme güçlükleri arasındaki ilişkiyi aydınlatmayı amaçlamıştır. Yöntem: Bu çalışmaya yaş ortalaması 23 olan 55 kadın, 45 erkek olmak üzere toplam 100 gönüllü Tıp fakültesi öğrencisi dahil edilmiştir. Ölçme araçları olarak sosyodemografik ve sosyal medya kullanım özellikleri veri formu , Türkçe Nomofobi Ölçeği, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ve Duygu Düzenleme Güçlükleri Ölçeği yer aldı. Veriler araştırmacılar tarafından yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Bulgular: Türkçe Nomofobi Ölçeği toplam puanı ile sosyal medya bağımlılığı toplam puanının bilgiye erişememe ve konfordan fedakarlık alt boyut puanı arasında pozitif yönde güçlü bir ilişkinin olduğu tespit edildi. Duygu düzenleme güçlükleri ölçeği toplam puanı, sosyal medya bağımlılık ölçeği toplam puanı ve Türkçe Nomofobi Ölçeği toplam puanları arasında orta düzeyde pozitif, istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardı. Sonuç: Çalışmamız duygu düzenleme güçlüklerinin nomofobi ve sosyal medya bağımlılığını açıklayabileceğini, duygu düzenleme stratejileri geliştirmenin, nomofobi ve sosyal medyanın bağımlılığını azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.