Kısa video akışı ölçeği ile kısa video bağımlılığı ölçeği Türkçe versiyonlarının psikometrik özellikleri - Türk, Nuri; Yıldırım, Oğuzhan (Journal of Dependence, 2024)
Amaç: Bu araştırmada Kısa Video Akışı Ölçeği (KVAÖ) ile Kısa Video Bağımlılığı Ölçeğinin (KVBÖ) geçerlik ve güvenirlik açısından incelenerek Türk kültürüne uyarlanması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma tarama modeli ile yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubu kolay örnekleme yöntemi ile seçilen 297 lise öğrencisinden oluşmaktadır. KVAÖ ile KVBÖ’nün çeviri sürecinde Uluslararası Test Komisyonu tarafından önerilen aşamalar dikkate alınmıştır. Bulgular: Ölçeklere ilişkin güvenirlik analizleri Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı ile yapılmıştır. KVAÖ için .87 olarak, KVBÖ için .82 olarak çıkmıştır. Madde ayrıt ediciliği ise madde toplam puan korelasyon değerleri ile incelenmiştir. Ayrıca veri setinde %27’lik alt ve üst gruplar oluşturularak gruplar arasındaki farklılığın anlamlılık derecesi test edilmiştir. KVAÖ ile KVBÖ’ye ilişkin ölçüt geçerliğini incelemek amacıyla Çoklu Ekran Bağımlılığı Ölçeği ile Phubbing Ölçeği kullanılmış ve ölçekler arasındaki korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Korelasyon katsayıları .54 ile .77 arasında değişmektedir. Uyarlaması yapılan her iki ölçeğin yapı geçerliğini test etmek için DFA tekniği kullanılmıştır. Faktör yükleri KVAÖ için .56 ile .76, KVBÖ için .45 ile .72 arasında değişmektedir. Hem KVAÖ hem de KVBÖ’nün orijinal yapısıyla uyumlu olarak tek faktörlü bir yapıya sahip olduğu saptanmıştır. Sonuç: KVAÖ ile KVBÖ’nün Türkçe formunun kısa video izleme tutum, duygu ve davranışları ölçme konusunda kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.