İnternet oyun oynama bozukluğuna ve duygu düzenleme becerilerine dayalı zorbalığa müdahale programının ilkokul öğrencilerinin zorbalık davranışlarına etkisi - Öztürk, İsmail and Traş , Zeliha (Journal of Dependence, 2024)
Amaç: Bu araştırmada internet oyun oynama bozukluğuna ve duygu düzenleme becerilerine dayalı zorbalığa müdahale programının ilkokul öğrencilerinin zorbalık davranışlarına olan etkisi incelenmiştir. Yöntem: Ön test son test ve izleme ölçümlü yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma grubu 18 kişi deney grubunda, 18 kişi kontrol grubunda olmak üzere toplam 36 kişiden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak Akran zorbalığı ölçeği, İnternet oyun oynama bozukluğu ölçeği ve Bilişsel duygu düzenleme ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Deney ve kontrol gruplarının ön test, son test ve izleme testleri bulgularına bakıldığında zorbalık puan ortalamaları ve internet oyun oynama bozukluğu puan ortalamaları deney grubunda anlamlı düşüş göstermektedir. Sonuç: İnternet oyun oynama bozukluğuna ve duygu düzenleme becerilerine dayalı zorbalığa müdahale programının ilkokul öğrencilerinin zorbalık davranışlarının azaltılmasında etkili sonuçlar vermektedir.