Bireysel ve sosyal faktörlerin madde bağımlılığı şiddeti üzerindeki yordayıcı etkilerinin karşılaştırılması - Şen, Selçuk; Sapancı, Ahmet (Journal of Dependence, 2024)
Amaç: Bu çalışma, madde bağımlılığının önlenmesinde bireysel ve sosyal faktörlerin etkilerini inceleyerek, bu süreçte koruyucu bir rol oynayan faktörleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Özellikle, hangi faktörlerin daha etkili olduğunu belirlemek amacıyla yapılan değerlendirmeye odaklanılmıştır. Yöntem: Araştırmaya dahil edilen 18-65 yaş aralığında 101 erkek katılımcıya, “Kişisel Sosyodemografik Bilgi Formu”, “Ailedeki Koruyucu Etkenler Ölçeği”, “Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”, “Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”, “Başa Çıkma Stilleri Ölçeği Kısa Formu”, “Kısa Öz Kontrol Ölçeği”, “Bağımlılık Profil İndeksi Kısa Formu” ve “Duygu Düzenleme Ölçeği” anketleri uygulanmıştır. Bulgular: Algılanan sosyal arkadaş desteği, dürtüsellik, duygulara odaklanma ve ortaya koyma, bağımlılık şiddetini en iyi şekilde açıklayan koruyucu faktörler oldukları saptanmıştır. Ayrıca sosyal koruyucu faktörlerin, bireysel koruyucu faktörlere göre madde bağımlılığını açıklama gücü daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç: Madde bağımlılığıyla mücadele stratejileri geliştirilirken bireylerin sosyal destek sistemlerini güçlendirmeye, duygusal düzenleme becerilerini artırmaya ve dürtüselliği azaltmaya odaklanmak etkili olabilir. Ayrıca, bu çalışmanın sonuçları, bağımlılıkla mücadelede geniş bir perspektifin önemini vurgulayarak, bireysel ve sosyal faktörler arasındaki etkileşimleri anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu göstermektedir.