Sosyal medya bağımlılığı ölçeği-yetişkin formu: güvenirlik genelleme meta analizi - Doğan, İsmailcan (Journal of Dependence, 2024)
Amaç: Sosyal medya bağımlılığı birçok çalışmaya konu olmuş önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Literatür incelendiğinde araştırmacılar konuyla ilgili farklı ölçekler geliştirmiş ve araştırmalar yapmışlardır. Geliştirilen ölçeklerle konuya farklı açılardan yaklaşılmış ve sosyal medya bağımlılığının sebepleri, etkileri ve çözüm önerileri üzerinde görüşler sunulmuş ve sunulmaya da devam edilmektedir. Yerli literatürde sosyal medya bağımlılığı konusunda araştırmacılar tarafından sıklıkla kullanılan ölçeklerden birisi de “Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği- Yetişkin Formu (SMBÖ-YF)” olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmanın amacı SMBÖ-YF ölçeğinin güvenirlik genellemesini yaparak ortalama değeri ortaya çıkarmaktır. Yöntem: Bu çalışma ile literatürde araştırmacılar tarafından farklı örneklemler üzerinde sıklıkla kullanılmış bir ölçek olan SMBÖ-YF ölçeğinin güvenirlik genelleme analizi yapılarak sonuçlar raporlanmıştır. Bu kapsamda Cronbach alfa değerini raporlayan 58 çalışma araştırmaya dahil edilmiştir. Söz konusu değer Bonett’in yöntemi ile dönüştürülmüştür. Bulgular: Rastgele etkiler modelinin kullanıldığı çalışmada ortaya çıkan ortalama değer 0,8712 olarak gözlemlenmiştir. Sonuç: Moderatör analizlerde, Analog ANOVA ve meta regresyon analizleri kategorik ve sürekli değişkenler üzerinde ayrı ayrı uygulanmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır.