Madde kullanım bozukluğu ile hastaneye yatırılan hastalarda depresyonun şiddeti ve algılanan sosyal desteğin intihar düşüncesi üzerindeki etkisi - Baziki Çetin, Sıdıka; Peker, İrem and Atılan Fedai, Ülker (Journal of Dependence, 2024)
Amaç: Çalışmamızda, madde kullanım bozukluğu nedeniyle yatan hastalarda algılanan sosyal desteğin ve çeşitli belirleyicilerinin intihar düşüncesini nasıl etkilediğini ve depresyon ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmaya Alkol Madde Tedavi Merkezinde yatarak tedavi gören 110 hasta dahil edilmiştir. Hastalara sosyodemografik ve klinik bilgi formu, Beck Depresyon Envanteri, İntihar Düşüncesi Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği uygulandı. Bulgular: Toplam sosyal destek puanı ile intihar düşüncesi arasında anlamlı bir korelasyon saptanmazken, aileden alınan sosyal destek ile intihar düşüncesi puanları arasında negatif yönde zayıf ancak istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulundu (r=-0.231; p=0.016). İntihar düşüncesi ortalama değeri depresyonda olmayan grupta 2,22 iken ağır depresyonda olan grupta 10,13’tür. Ayrıca, askerlikten muaf olan ve daha önce intihar girişiminde bulunmuş olan hastaların intihar düşüncesi ölçeğinden istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek puan aldıkları bulunmuştur. Sonuç: Madde kullanım bozukluğu tanısı almış hastalarda çeşitli faktörlerin intihar davranışını rislini arttırabilceği göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle sosyal desteği yetersiz, depresif semptomları olan, askerlik görevini yerine getiremeyen ve daha önce intihar girişiminde bulunmuş hastalar intihar düşüncesi açısından yakından takip edilmelidir..