Sanal dünyada maskelerimiz: sanal kimlik, benlik saygısı ve internet bağımlılığının ilişkisi - Kabar, Pelin (Journal of Dependence, 2023)
Amaç: Bu çalışmanın amacı sanal kimlik, benlik saygısı ve internet bağımlılık düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesini içermektedir. Bu çalışmayla birlikte internet bağımlılığı konusunda farkındalığın arttırılması ve internetin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekilmesi hedeflenmektedir. Yöntem: Yaşları 18-60 arasında değişen, 145 kadın ve 155 erkek olmak üzere toplamda 300 gönüllü katılımcı çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Katılımcılara demografik bilgi formu ile Sosyal Karşılaştırma Ölçeği, İnternet Bağımlılığı Ölçeği Kısa Formu ve Sanal Kimlik Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Benlik saygısı ile internet bağımlılığı (r= -.387, p< .01) ve sanal kimlik değişkeni arasında negatif yönde anlamlı korelasyon (r= -.429, p< .01) olduğu bulunmuştur. Katılımcıların medeni durumlarına göre benlik saygısı ve sanal kimlik puanları incelendiğinde anlamlı derecede fark göstermediği (f=1.59, p> .005; f=1.86, p> .005), internet bağımlığı düzeyinin ise fark gösterdiği bulunmuştur (f=5.53, p< .005). Bekar (hayatında kimse yok) bireylerin evli bireylere kıyasla internet bağımlılık düzeyinin daha yüksek olduğu görülmüştür (f=5.53, p< .005). Sonuç: Bulgular internet bağımlılığında sanal kimlik ve düşük benlik saygısının etkili olabildiğini göstermektedir. Benlik saygısını yükseltmek, sanal kimlik kullanımı ve internet bağımlılığı riskini azaltmakla birlikte diğer psikolojik problemlerin de azalmasını sağlayabilir.