Ergenlerde sosyal dışlanma ve ebeveyn tutumları çevrimiçi oyun bağımlılığını yordamakta mıdır? - Muezzin, Ece Emre; Arslan, Fatma Nur; Karaaziz, Meryem (Journal of Dependence, 2024)
Amaç: Bu çalışma, ergenlerde sosyal dışlanma ve ebeveyn tutumlarının çevrimiçi oyun bağımlılığını yordayıp yordamadığını incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Nicel yöntemle ilişkisel tarama türünde yapılmış olan çalışma örneklemi amaçlı örnekleme yöntemi ile %4,6 (n=18) kadın ve %95,4 (n=375) erkek olmak üzere 393 kişiden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak Sosyo-demografik Bilgi Formu, Çevrimiçi Oyun Bağımlılığı Ölçeği (ÇOBÖ), Ergenler İçin Dışlanma Deneyimi Ölçeği (EODÖ) ve Ebeveyn Tutumları Ölçeği (ETÖ) kullanılmıştır. Bulgular: ÇOBÖ’nün bozulma alt boyutu ile EODÖ dikkate almama, dışlama ve genel toplam arasında orta düzeyde pozitif yönde ve ETÖ kabul/sevgi ve psikolojik özerklik alt boyutları arasında negatif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki vardır. ÇOBÖ’nün başarı alt boyutu ile EODÖ ihmal, dışlama ve genel toplam arasında orta düzeyde pozitif yönde ve ETÖ kabul/sevgi ve psikolojik özerklik alt boyutları arasında negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardı. ÇOBÖ’nün ekonomik kazanç alt boyutu ile ETÖ psikolojik özerklik alt boyutu arasında orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon vardır. Sosyal dışlanma ve otonom ebeveyn tutumu ölçeğinin ergenlerde çevrimiçi oyun bağımlılığının anlamlı yordayıcıları olduğu bulunmuştur. Sonuç: Ergenlerde çevrimiçi oyun bağımlılığı üzerinde sosyal dışlanma ve özerk ebeveyn tutumları etkilidir.