Sigara kullanımı ile gebeliğe uyum ve beden algısı arasındaki ilişki - Oflaz, Sema; Amanak, Keziban; Kulaksız, Deniz (Journal of Dependence, 2024)
Amaç: Bu çalışmada; hayatında hiç sigara içmemiş, gebeliğinde sigarayı bırakmış ve gebeliğinde sigara içen olmak üzere üç grup gebede sigara kullanımı ile gebeliğe uyum ve beden algısı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma 102 gebe ile yürütülmüştür. Araştırma verileri Kişisel Bilgi Formu, Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği ve Beden Algısı Ölçeği ile toplanmıştır. Bulgular: Araştırmada gebeliğinde sigarayı bırakmış ve gebeliğinde sigara içen gebelerin hayatında hiç sigara içmemiş gebelere göre Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği puan ortalamaları istatistiksel açıdan anlamlı derecede daha yüksek olarak saptanmıştır. Beden Algısı Ölçeğinde sigara içen gebelerin; hayatında hiç sigara içmemiş gebeler ile gebelikte sigarayı bırakmış gebelere göre beden algılarının istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük olduğu görülmüştür. Ayrıca araştırma kapsamındaki tüm gebelerin gebeliğe uyum ile beden algısı puan ortalamaları arasında negatif yönde orta düzeyde ilişki saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada sigara içmenin gebeliğe uyum ve beden algısı üzerinde olumsuz etkiye sahip olduğu ve gebelik uyumu kötü olan gebelerin beden algılarının da kötü olduğu görülmüştür.