Sigara içen ve içmeyen gebelerde prenatal bağlanma düzeylerinin karşılaştırılması - Kartal, Zeynep; Kocataş, Semra (Journal of Dependence, 2023)
Amaç: Bu çalışma sigara içen ve içmeyen gebelerin prenatal bağlanma düzeylerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Karşılaştırmalı-tanımlayıcı tipte olan bu çalışmada, Aile Sağlığı Merkezlerine gebelik takibi için başvuran gebeler arasından 18-35 yaşları arasında, ilk gebeliğini yapmış, 20. gebelik haftası ve üzerinde olan, kronik sağlık sorunu ve iletişim sorunu olmayan toplam 160 gebe (80 sigara içen-80 sigara içmeyen) yer almıştır. Veriler, Katılımcı Tarama Formu, Fagerstrom Nikotin Bağımlılığı Testi, Doğum Öncesi Bağlanma Envanteri kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Anlamlı bir fark olmamasına rağmen sigara içmeyenlerin bağlanma puanlarının sigara içenlere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sigara içen gebelerin nikotin bağımlılık düzeyleri ile anne-bebek bağlanma düzeyleri arasında negatif korelasyon bulunmuştur. İki değişkenli lojistik regresyon analizi, gebelikte sigara içmenin doğum öncesi anne-bebek bağlanmasına etkisinin (Odds Ratio=0.010; p=0.999) istatistiksel olarak anlamlı olmadığını ortaya koymuştur. Sonuç: Gebelikte sigara içmenin prenatal bağlanma üzerindeki etkisinin anlamlı olmadığı ancak olmakla gebelik süresince sigara içen gebelerin nikotin bağımlılığının, prenatal bağlanmayı azalttığı ortaya çıkmıştır. Doğum öncesi bağlanmanın güçlendirilmesi, gebelik sırasında sigarayı bırakmayı hedefleyen müdahaleler için umut verici yeni bir yaklaşım olabilir. Aynı zamanda gebelikte sigara içilmemesi de prenatal bağlanmayı güçlendirebilir.