Siber pornografi kullanım envanteri-9’un Türkçe geçerlilik ve güvenirlik çalışması - Ünübol, Hüseyin; Ünübol, Başak; Tutgun Ünal, Aylin; Hızlı Sayar, Gökben (Journal of Dependence, 2023)
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Grubbs ve arkadaşları tarafından geliştirilen Siber Pornografi Kullanım Envanteri-9’un (SPKE-9) Türkçe formunun dil eşdeğerliği, geçerlilik ve güvenirliğinin incelenmesidir. Yöntem: SPKE-9 Türkiye genelinde 4390 kişiden oluşan bir çalışma grubuna uygulanmıştır. Envanter “Kesinlikle Katılmıyorum” ile “Kesinlikle Katılıyorum” aralığında yedili likert tipinde derecelendirilmekte ve bireylerin siber porno kullanım seviyesini ölçmektedir. SPKE-9’un İngilizce ve Türkçe formu arasındaki uyumu incelemek için yapılan Pearson korelasyon katsayıları sonucunda pozitif ve anlamlı değerlere ulaşılmıştır. Bulgular: Orijinali 3 faktörden oluşan envanterin yapı geçerliliğini sağlamak için yapılan faktör analizi sonucunda Türkçe formunda da aynı yapının geçerli ortaya çıkmıştır. Birinci faktör olan “Algılanan Zorlanma” varyansın %47,57’sini, ikinci faktör olan “Duygusal Sıkıntı” varyansın %24,23’ünü, üçüncü faktör olan “Erişim Çabaları” varyansın %10,72’sini açıklamaktadır. Toplam 9 maddeden oluşan üç faktörlü yapı toplam varyansın %82,53’ünü açıklamıştır. Ayrıca yapılan doğrulayıcı faktör analizinde üç faktör SPKE-9’u doğrulanmıştır. Uyum iyiliği değerleri kabul edilebilir bulunmuştur (Ki-kare/serbestlik değeri: 3,97; RMSEA: 0,08; NFI: 0,95; NNFI: 0,93; CFI: 0,96; GFI:0,94; AGFI: 0,90). Ölçeğin iç tutarlılık katsayısı Cronbach Alfa değeri 0,84 bulunmuştur. Sonuç: “Siber Pornografi Kullanım Envanteri-9” (SPKE-9) Türkçe formunun geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olarak kullanılabileceği bulunmuştur.