Sosyal izolasyon sürecinde üniversite öğrencilerinin serbest zamanda sıkılma algısı ve internet bağımlılığı ilişkisi - Satılmış, Sinan Erdem; Cengiz, Recep; Güngörmüş, Hamdi Alper (Journal of Dependence, 2023)
Amaç: Araştırmanın amacı, sosyal izolasyon sürecinde üniversite öğrencilerinin serbest zamanda sıkılma algısı ve internet bağımlılığı düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek ve çeşitli demografik değişkenler açısından karşılaştırmaktır. Yöntem: Araştırmanın evrenini, Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde eğitimine devam eden öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklem grubu, kolayda örneklem yönetimi ile seçilen 296 kadın ve 207 erkek olmak üzere toplamda 503 gönüllü bireyden oluşmaktadır. Katılımcılara kişisel bilgi formunun yanı sıra "Young İnternet Bağımlılığı Testi-Kısa Formu" (YİBT-KF) ve "Serbest Zamanda Sıkılma Algısı Ölçeği" (SZSAÖ) uygulanmıştır Bulgular: Üniversite öğrencilerinin YİBT-KF (2.67±0.88), sıkılma (2.66±1.11) ve doyumsuzluk (2.50±0.97) için ortalama puanlara sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca YİBT-KF’nin SZSAÖ faktörleri ile arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişkisi olduğu görülürken sıkılma düzeyinin internet bağımlılığını anlamlı derecede etkilediği ve %41’lik varyans ile açıklar durumda olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Serbest zamanda sıkılma algısı bireylerin internet bağımlılık düzeylerini önemli ölçüde etkilemektedir. Üniversite öğrencilerinin sosyal izolasyon sürecinde serbest zamanda sıkılma algısı arttıkça internet bağımlılık düzeylerinin de arttığı belirlenmiştir.