Opiyat kullanım bozukluğu hastalarında inflamasyon: nötrofil/lenfosit, monosit/lenfosit, trombosit/lenfosit, monosit/lenfosit oranları ve ortalama trombosit hacmi - Kulu, Müberra; Özsoy, Filiz; Demir, Bahadır (Journal of Dependence, 2023)
Amaç: Bu çalışmada; Opiyat Kullanım Bozukluğu (OpKB) tanılı hastaların nötrofil/lenfosit (NLO), platelet/lenfosit (PLO), monosit/lenfosit (PLO) oranı gibi periferik inflamasyon belirteçlerini kontroller ile karşılaştırarak retrospektif incelemeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmaya; 201 kişi (101 kişi OpKB ve 100 kontrol) alındı. Tüm katılımcıların yaş, cinsiyet gibi demografik verilerini içeren demografik veri formu oluşturuldu. Sonrasında tam kan sayımı ile değerlendirilen laboratuvar parametreleri incelendi. Bulgular: Tüm katılımcılar erkek ve yaş ortalaması 30,68±10,60 idi. Hasta grubunun hemoglobin değeri 14,78±1,29, hematokrit değeri 44,02±3,70 olarak hesap edildi. Yine hastalarda eritrosit 5,00±0,39 ve RDW-SD 43,90±4,26 ile sağlıklı kontrollerden yüksekti. NLO, MLO ve PLO değerleri hasta grubunda sağlıklı kontrollere göre düşük olarak hesap edildi. Sonuç: OpKB hastalarında bazı inflamatuvar parametrelerinde değişiklikler olduğu gösterilmiştir. İnflamatuvar parametrelerindeki bu değişikliklere bağlı oluşabilecek komplikasyonlar; hem tedavi planı hem hastanın semptomlarının değerlendirilmesinde dikkate alınmalıdır.