Ego kimlik sürecinin madde bağımlılığından korunmada yordayıcı rolü var mı? - Teze, Saniye; Ayhan, Fatma (Journal of Dependence, 2023)
Amaç: Bu araştırmada ego kimlik sürecinin madde bağımlılığından korunma öz yeterliliğine yordayıcı etkisinin araştırılması amaçlandı. Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türdeki aştırma 01.07.2021 ile 30.01.2022 tarihleri arasında 415 genç bireyle yürütüldü. Araştırmada sosyo-demografik özellikler bilgi formu, Ego Kimlik Süreci (EKS) ve Madde Bağımlılığından Korunma Öz-Yeterlik (MBKÖ) ölçekleri kullanıldı. Bulgular: Gençlerin MBKÖ ölçeği uyuşturucu/uyarıcı maddelerden uzak durma alt boyut puan ortalaması 54.13±11.05; EKS ölçeği toplam puan ortalaması 124.86±15.84’tü. MBKÖ ve EKS ölçeklerinin toplam puanları arasında orta düzeyde pozitif yönlü bir korelasyon tespit edildi. Tespit edilen korelasyon katsayısı anlamlı, olmasına rağmen EKS’nin MBKÖ’yü açıklaması düşük düzeydeydi (R2=.135). Sosyo-demografik özelliklere göre erkeklerde, lisans ve üstü öğrenim derecesine sahip olanlarda, yurtta veya yalnız yaşayanlarda, altı kardeş ve üzeri kardeşi olanlarda, parçalanmış ailelerde, sigara kullananlarda, annesi çalışanlarda MBKÖ puanlarının düşük olduğu tespit edildi. İlçede yaşayan katılımcıların EKS ölçeğinin kararlılık alt boyut puanının ilde yaşayanlara göre yüksek olduğu tespit edildi. Sonuç: Çalışma sonuçları doğrultusunda gençlerin ego kimlik süreci ve madde bağımlılığından korunma öz yeterliliğini geliştirecek programların düzenlenmesi önerilmektedir. Bu programların madde bağımlılığından korunmaya katkı sağlayacağı beklenmektedir.