Kadınlarda kompulsif çevrimiçi satın alma davranışı ile dürtüsellik ilişkisi - Namlı, Zeynep; Tamam, Lut; Demirkol, Mehmet Emin; Karaytuğ, Mahmut Onur; Özbay, Aynur (Journal of Dependence, 2022)
Amaç: Son yıllarda geleneksel alışveriş yöntemleri yerini çevrimiçi alışverişe bırakmıştır. Dürtü kontrol bozukluğu ya da davranışsal bağımlılık olarak nitelendirilen kompulsif çevrimiçi satın alma davranışına yönelik sınırlı sayıda araştırma bulunmaktadır. Çalışmamızda kadınlarda çevrimiçi satın alma davranışı ile sosyodemografik özellikler ve dürtüsellik arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya psikiyatrik görüşme sonucunda ruhsal hastalık tanısı saptanmayan 132 kadın dahil edildi. Katılımcılara sosyodemografik veri formu, Kompulsif Çevrimiçi Satın Alma Ölçeği (KÇSA-Ö), Wender-Utah Derecelendirme Ölçeği (WUDÖ) ve UPPS Dürtüsel Davranış Ölçeği uygulandı. Bulgular: Katılımcıların 77’sinin (%58,3) çevrimiçi satın alma davranışı olduğu belirlendi. Çevrimiçi satın alma davranışı olan grubun olmayan gruba göre eğitim düzeyi anlamlı olarak yüksekti. Çevrimiçi satın alma davranışı olan grubun olmayan gruba göre WUDÖ ve UPPS heyecan arayışı alt ölçeği ortalama puanları anlamlı düzeyde yüksekti (20,7 ± 15,7 & 15,4 ± 13,0, 23.9 ± 8,7 & 20,3 ± 9,4, sırasıyla). Çevrimiçi satın alma davranışı olan katılımcıların, KÇSA-Ö puanı ile WUDÖ ve UPPS Dürtüsel Davranış Ölçeği alt ölçek puanları arasında anlamlı korelasyon yoktu. Sonuç: Mevcut bulgular kadınlarda çevrimiçi satın alma davranışının sosyodemografik özelliklerden ziyade dürtüsellik gibi kişilik özellikleriyle ilişkili olduğunu düşündürmektedir. Geniş örneklemde diğer kişilik özelliklerinin de değerlendirildiği gelecek çalışmalar kompulsif satın alma davranışının tanısal olarak sınıflandırılmasına katkıda bulunabilir.