Gebelerde internet kullanımının kendisinin ve bebeğinin sağlığı hakkındaki düşünceleriyle ilişkisi - Polat, Filiz; Karasu, Fatma (Journal of Dependence, 2022)
Amaç: Bu araştırma gebelerde internet kullanımının kendisi ve bebeğinin sağlığı ile ilgili düşünceleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı kesitsel tipteki araştırma Kasım 2021- Şubat 2022 tarihleri arasında iki Aile Sağlığı Merkezi’ne kayıtlı 216 gebe ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Gebelerde İnternet Yoluyla Karar Alma Ölçeği, Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği’nin Kendi ve Bebeğinin Sağlığı Hakkındaki Düşünceler Alt Boyutu kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Gebelerin abortus/kürtaj öyküsü, gebelik sayısı ve mevcut gebeliği isteme durumları ile Gebelerde İnternet Yoluyla Karar Alma Ölçeği toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark belirlenmiştir. Gebelerin mevcut gebeliğe bağlı risk/hastalık durumu ile Kendi ve Bebeğinin Sağlığı Hakkındaki Düşünceler Alt Boyutu puan ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmuştur. Gebe kadınların Gebelerde İnternet Yoluyla Karar Alma Ölçeği toplam puan ortalaması 34.75±7.13, Kendi ve Bebeğinin Sağlığı Hakkındaki Düşünceler Alt Boyutu puan ortalamasının 23.71±5.16 olduğu belirlenmiştir. Gebe kadınların Gebelerde İnternet Yoluyla Karar Alma Ölçeği toplam ve alt boyutları ile Kendi ve Bebeğinin Sağlığı Hakkındaki Düşünceler Alt Boyutu arasında pozitif yönde ilişki belirlenmiştir. Sonuç: Gebelerin internet yolu ile karar alma düzeyleri arttıkça, kendi sağlığı ve bebeğinin sağlığını geliştirmeye yönelik düşünceleri de artmaktadır.