ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI İLE UYKU KALİTESİ ARASINDAKİ İLİŞKİ - Sağar, Mehmet Enes; Kök Eren, Hülya (Journal of Dependence, 2022)
Amaç: Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığı ile uyku kalitesi arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırma toplam 424 üniversite öğrencisi ile yürütülmüştür. Çalışma COVID-19 pandemisi sebebiyle online (çevrimiçi) olarak yürütülmüştür. Veri toplama araçları olarak “Kişisel Bilgi Formu”, “Young İnternet Bağımlılığı Testi-Kısa Form (YİBT-KF)” ve “Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ)” kullanılmıştır. Bulgular: Uyku kalitesi kötü olan bireylerin internet bağımlılığı ortalama puanları, iyi uyku kalitesine sahip bireylerin internet bağımlılığı ortalama puanlarına göre yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca internet bağımlılığının üniversite öğrencilerinin uyku kalitelerini önemli olarak etkilediği saptanmıştır. İnternet bağımlılığının uyku kalitesini etkileyen önemli bir parametre olduğu belirlenmiş ve internet bağımlılığı puanları 1 birim arttığında, kötü uyku kalitesi riskinin %8,7 artacağı tespit edilmiştir. Sonuç: Bu araştırma sonucunda, üniversite öğrencilerinin internet bağımlılığı ile uyku kalitesi arasında anlamlı bir ilişki olduğu ve internet bağımlılığının uyku kalitesini olumsuz etkilediği sonucu elde edilmiştir. Bu bağlamda üniversite öğrencilerinin internet bağımlılığının azaltılması ve uyku kalitesinin artırılması noktasında yapılacak bütüncül çalışmaların hem kuramsal hem de uygulamalı çalışmalara ışık tutması beklenmektedir.