Vaka danışmanlığının sentetik kannabinoid bağımlılarının remisyon süreleri üzerine etkisi - Yusufoğlu, Yusuf; Bilici, Rabia; Arca, Muhammed (Journal of Dependence, 2022)
Amaç: Bu çalışmada madde bağımlılığı tedavisinde, vaka danışmanlığı hizmeti alan hastalar ile bu hizmeti almadan takibi yapılan Sentetik Kannabinoid kullanım bozukluğu olan hastaların remisyon sürelerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma, 2018 yılında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilmiştir. Vaka danışmanları tarafından takip edilen 43, takip edilmeyen 37olmak üzere toplam80 Sentetik Kannabinoid kullanım bozukluğu olan hasta ile çalışma yürütülmüştür. Çalışmaya alınan hastalar düzenli görüşmelere çağrılarak 3 ay boyunca takip edilmiştir. Verilerin toplanmasında literatür doğrultusunda yapılandırılmış Hasta İlk Görüşme Formu ve Hasta Takip Formu kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların %60’ının ilköğretim mezunu, %73,8’inin bekâr, %57,5’inin çalışmadığı ve %93,8’inin de ailesiyle yaşadığı belirlenmiştir. Çalışmadaki tüm hastaların %60’ının erken remisyon ölçütlerini karşıladığı, %40’ının ise depreşme yaşadığı saptanmıştır. Vaka danışmanlarının hizmet verdiği hastaların %76,7’sinin remisyonda kaldığı, %23,3’ünün depreşme yaşadığı saptanmıştır. Vaka danışmanlarının hizmet vermediği hastaların ise %40,5’inin remisyonda kaldığı, %59,5’inin depreşme yaşadığı görülmüştür. Vaka danışmanları tarafından takip edilen hastaların, takip edilmeyen hastalara kıyasla remisyonda kalma oranlarında istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Vaka danışmanları tarafından takip edilen hastaların, takip edilmeyen hastalara göre daha yüksek oranda remisyonda kaldıkları görülmüştür. Madde bağımlılığı tedavisinde vaka danışmanı olan hastaların, remisyon sürelerinin daha uzun olması; bu tür programların tedavi ve rehabilitasyonda kullanılabileceğini göstermektedir.