Majör depresif bozukluk ve obsesif-kompulsif bozukluğa eşlik eden nikotin bağımlılığında tekrarlayan transkraniyal manyetik stimülasyon (RTMS) tedavisinin etkileri - Yaşar, Asena Uzdu; Cinemre, Buket; Erdoğan, Ali (Journal of Dependence, 2022)
Amaç: Psikiyatrik bozukluklarda nikotin bağımlılığı çok sık eşlik eden bir sağlık sorunudur. Bu çalışmanın amacı, majör depresif bozukluk (MDB) ve obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) için tekrarlayan Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (rTMS) tedavisi alan hastalarda, rTMS’nin komorbid nikotin bağımlılığı üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Yöntem: rTMS tedavisi alan 32 hastadan (23 MDB, 9 OKB) elde edilen verilere dayanan retrospektif bir kohort yaptık. Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D), Beck Anksiyete Envanteri (BAS), Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği (Y-BOCS) ve Fagerström Nikotin Bağımlılığı Testi (FTND) puanlarını üç zaman noktasında karşılaştırdık (tedaviden önce “0. hafta”, tedavinin sonunda “6. hafta” ve bu değerlendirmeden 12 hafta sonra “18. hafta”). Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 40,47±10,20, 13’ü (%40,6) kadındı. HAM-D, BAS, FTND’de 6. haftalarda (tümü için p<0,001) ve 18. haftada (tümü için p<0,001) başlangıç puanlarına göre anlamlı bir azalma bulundu. İkili bir lojistik regresyon, depresyon ve anksiyete semptomlarındaki değişikliklerin 6. ve 18. haftalarda FTND puanlarındaki değişikliklerle ilişkili olmadığını gösterdi (sırasıyla p=0,158, p=0,251). Sonuç: Bu çalışmada rTMS tedavisinin psikiyatrik hastalığın iyileşmesinden bağımsız olarak MDB ve OKB’ye eşlik eden nikotin bağımlılığının şiddetini azalttığı söylenebilir. Bu çalışma, rTMS’nin psikiyatrik bozukluklarla birlikte görülen nikotin bağımlılığı için etkili bir tedavi olabileceğini düşündürmektedir. Plasebo kontrollü randomize çift kör çalışmaları öneriyoruz.