Opioid kullanım bozukluğu olan hastalarda psikolojik dayanıklılığın tedavi devamlılığı ile ilişkisi - Şahiner, Şafak Yalçın; Asut, Gonca; Şahiner, İsmail Volkan (Journal of Dependence, 2022)
Amaç: Opioid bağımlılığı ülkemizde ve dünyada tedavisi güç, remisyon oranları düşük bir hastalıktır. Remisyon oranlarının düşük olmasındaki ana nedenlerden biri de hastaların tedaviye devamının sağlanmasında yaşanan güçlüklerdir. Psikolojik dayanıklılık kişilerin güç durumlardaki verdikleri tepkileri belirleyen etmenlerden biridir. Çalışmamızda, opioid kullanım bozukluklu hastalarda psikolojik dayanıklılığın ve bazı sosyodemografik özelliklerin tedaviye devam etme ile ilişkisini incelemeyi amaçladık. Yöntem: Ankara Alkol Madde Tedavi ve Eğitim Merkezine (AMATEM) opioid kullanım bozukluğu tedavisi için ilk defa başvuran, idrar analiz sonucu pozitif çıkan 260 hastaya sosyodemografik veri formu, erişkinler için psikolojik dayanıklılık ölçeği verildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar 6 ay boyunca idrar analizi ve psikiyatri görüşmesi yapılarak takip edildi. Bulgular: Çalışmaya 243 erkek 17 kadın toplam 260 hasta dahil edildi. 61 hasta ilk başvurudan sonra bir daha takibe gelmezken 70 hasta 6 ay boyunca düzenli takiplerine gelmiştir. Okulda disiplin cezası alan, çalışmayan, daha önce cezaevinde kalan, ailede alkol veya madde kullanımı olan hastalarda psikolojik dayanıklılık anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Takibe devam eden hastaların psikolojik dayanıklılığı yüksek bulunmuş, sosyal kaynaklar gibi alt ölçekler anlamlı derece yüksek bulunmuştur. Sonuç: Opioid bağımlılığında tedaviye devam remisyonu etkileyen önemli faktörlerden biridir. Aile öyküsü, cezaevi öyküsü işsizlik, psikolojik dayanıklılık, sosyal kaynaklar gibi faktörler tedaviye devamı etkileyebilmektedir.