Opioid kullanım bozukluğu olan hastalarda gabapentin ve pregabalin kullanım sıklığı - Çiçek, Erdinç; Demirel, Başak (Journal of Dependence, 2022)
Amaç: Bu çalışmanın amacı AMATEM polikliniğine opioid kullanımı nedeniyle başvuran hastalarda gabapentin ve pregabalin kullanım sıklığının araştırılmasıdır. Yöntem: Çalışmaya halen opioid kullanan veya buprenorfin/ naloksan tedavisi alan 144 opioid kullanım bozukluğu olan hasta alındı. Yarı yapılandırılmış görüşme protokolü ile opioid ve gabapentinoid kullanımları değerlendirildi. Bulgular: Yaşam boyu gabapentin ve pregabalin kullanım sıklığı sırasıyla %51,4 ve %50,7 olarak bulundu. Polikliniğe başvurduğu sırada hastaların %35,4’ü gabapentin, %26,4’ü pregabalin kullanıyordu. Buprenorfin/naloksan kullanan hastaların %46’sının hem pregabalin hem de gabapentin kullandığı bulundu. Folyo ile opioid kullanan hastalar ile damardan kullanan hastalar arasında gabapentinoid kullanım sıklığı arasında herhangi bir fark bulunmadı. Sonuç: Opioid kullanım öyküsü olan hastaların gabapentinoid kötüye kullanımı için yüksek riskli bir grup oluşturduğu görülmektedir. Opioid kullanan hastaları takip eden hekimlerin kötüye kullanma riski olan hastalarda gabapentinoid reçete ederken dikkatli olmaları ve hastalara gabapentinoidlere alternatif ilaçlar önermeleri uygun olabilir.