Alkol tüketimine bağlı acil servise başvuran hastalar ve cerrahi boyutu - Gül, Aysel; Aygin, Dilek (Journal of Dependence, 2021)
Küresel düzeyde en yaygın kullanılan maddelerden biri olan alkol, bugün birçok hastalığın etiyolojisini oluşturmaktadır. Alkol tüketimine ilişkin veriler, gelecek yıllarda tüketimdeki olası hızlı artışın habercidir. Hastanelere yapılan başvuruların, tanısal işlemler ya da cerrahi geçiren hastaların klinik prognozunun önemli bir kısmını alkol tüketimine ilişkin sorunlar oluşturmaktadır. Etken maddenin, özellikle acil servislerde, perioperatif süreç yönetiminde ve sağlık bakım hizmetlerinde yarattığı hasta yükü önemli bir sorundur. Alkol organizma için toksik özellik gösterdiğinden, sağlık kuruluşlarına yapılan başvurularda alkollü olduğu tespit edilen bireylerin, tanı, tedavi ve değerlendirme süreçlerinde özel yaklaşım ve uygulamalara gereksinim vardır. Bu derleme, alkol/alkol tüketiminin organizma üzerindeki etkileri, bireylerin acil servis başvuruları ve perioperatif süreçlerine ilişkin dikkat edilmesi gerekenlere yönelik literatür verilerini incelemek amacıyla yazılmıştır.