COVID-19 pandemisinde bireylerin ağrı, fiziksel aktivite ve problemli internet kullanımı düzeyleri arasındaki ilişkiler - Özüdoğru, Anıl; Baltacı, Önder; Dalakçı, Muhammed Samed; Akbulut, Ömer Faruk (Journal of Dependence, 2021)
Amaç: Bu araştırmanın amacı, COVID-19 pandemisi döneminde bireylerin teknoloji kullanımlarından kaynaklı ağrı düzeylerinin yordayıcıları olarak fiziksel aktivite ve problemli internet kullanım düzeyi ile cinsiyetin rolünü incelemektir. Yöntem: Araştırma, ilişkisel tarama yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcılarını, Türkiye’de yaşayan 18 yaş üzeri ve aktif internet kullanan 198’i kadın (%66.9) 98’i erkek olmak üzere (%33.1) 296 yetişkin birey oluşturmaktadır. Araştırmada; “Problemli İnternet Kullanımı Ölçeği-Kısa Form-6”, “Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi – Kısa Form” ve “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Bulgular: Bireylerin COVID-19 pandemisi döneminde teknoloji kullanımlarından kaynaklı ağrı düzeyleri ile fiziksel aktivite düzeyleri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunurken, problemli internet kullanımı düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca cinsiyet, fiziksel aktivite ve problemli internet kullanımı değişkenleri birlikte, teknoloji kullanımından kaynaklanan ağrıdaki toplam varyansın %18.3’ünü açıkladığı görülmüştür. Sonuç: Pandemi döneminde bireylerin teknoloji kullanımlarından kaynaklanan ağrı düzeylerinde fiziksel aktivite, problemli internet kullanımı ve cinsiyet faktörlerinin önemli bir yere sahip olduğu görülmüştür.