Çevrimiçi oyun oynama hakkında üstbilişler ölçeğinin Türkçe versiyonunun psikometrik özellikleri - Denizci Nazlıgül, Merve; Süsen, Yankı (Journal of Dependence, 2021)
Amaç: Bu çalışmanın amacı Çevrimiçi Oyun Oynama Hakkında Üstbilişler Ölçeği’nin Türkçe versiyonunun (MOGS-T) psikometrik özelliklerini araştırmaktır. Yöntem: Video oyunu oynayanların katıldığı iki çalışma yapılmıştır (n1 = 196, n2 = 150) ve katılımcılar demografik bilgi formu, MOGS-T, Oyun Bağımlılığı Ölçeği, İnternet Bağımlılığı Ölçeği ve Depresyon Kaygı Stres Ölçeği’ni doldurmuştur. Bulgular: Çalışmanın bulguları MOGS-T’nin iç tutarlılığının ve test-tekrar test güvenilirliğinin yüksek olduğunu göstermiştir. Birinci çalışmada, MOGS-T’nin faktör yapısı açımlayıcı faktör analizi ile sınanmıştır. Çalışmanın bulguları MOGS-T’nin çevrimiçi oyun oynama hakkında pozitif üstbilişler ve çevrimiçi oyun oynama hakkında negatif üstbilişler olmak üzere iki faktörlü yapıya sahip olduğunu göstermiştir. Ölçeğin faktör yapısını doğrulamak ve yordama geçerliliğini ölçmek üzere ikinci çalışma yapılmıştır. Hiyerarşik regresyon analizleri, çevrimiçi oyunlarla ilgili olumlu üstbilişlerin haftalık çevrimiçi oyun saatlerini, çevrimiçi oyunlarla ilgili olumsuz üstbilişlerin İnternet bağımlılığını ve çevrimiçi oyunla ilgili her iki üstbilişin de oyun bağımlılığını anlamlı olarak yordadığını göstermiştir. Sonuç: MOGS-T güvenilir ve geçerli psikometrik özelliklere sahip bir ölçektir.