Alkol bağımlılığında intihar olasılığı ile depresyon, anksiyete ve kişilik bozukluğu ek tanıları arasındaki ilişki - Çelik, Seda; Demirbaş, Hatice; Özgür İlhan, İnci and Doğan, Yıldırım B. (Journal of Dependence, 2002)
Amaç: Alkol bağımlılığında intihar ve ek tamlı ruhsal bozukluklar sık görülen durumlardır. Bundan yola çıkarak çalışmada, yatarak tedavi gören alkol bağımlılarında ek tamlı ruhsal bozukluklar ile çeşitli değişkenlerin ilişkisini saptamak ve ek tamlı ruhsal bozukluklarında intihar davranışını yordayan çeşitli değişkenlerin ne olduğunu belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Psikiyatri Kliniği Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Birimi’nde yatarak tedavi gören 70 erkek hasta çalışmaya alınmıştır. Ek tamlı ruhsal bozukluklar, klinik gözlem ve görüşme sonucunda belirlenmiştir. İntihar riski İntihar Olasılığı Ölçeği ile saptanmıştır. Bunun dışında Beck Depresyon Ölçeği, Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri, Spielberger Durumluluk-Sürekli Kaygı Envanterleri kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde lojistik regresyon analizi ve t testine başvurulmuştur. Bulgular: İntihar olasılığı ile ek tamlı ruhsal bozukluklar arasında anlamlı bir ilişki vardır. Buna göre intihar olasılığının % 18’i ek tamlı ruhsal bozuklukların olup olmaması ile açıklanmaktadır. Ek tamlı ruhsal bozukluklar ile depresyon ve durumluluk kaygı arasında anlamlı bir ilişki vardır. Alkollü iken ciddi yaralanması veya fiziksel hastalığı olan ve olmayan hastaların intihar olasılığı puan ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sonuç: Alkol bağımlılarında tanısal değerlendirme, ek tamlı ruhsal bozuklukların artmış intihar riskine işaret edebileceği göz önünde bulundurularak yapılmalı ve tedavi planı da buna göre çizilmelidir.