Alkol bağımlılığında panik bozukluğu: retrospektif bir çalışma - Arıkan, Zehra; Çepik Kuruoğlu, Aslı; Aslan, Selçuk (Journal of Dependence, 2002)
Amaç: Panik bozukluğu ve alkol kullanım bozukluklarının birarada görülme sıklığı yüksektir. Bu birliktelik bazı araştırmacılarca "self medikasyon" kavramı ile açıklanmaya çalışılmış, hastaların panik atakların sıklık ve şiddetini azaltmak için alkol kullanmaya başladıkları ileri sürülmüştür. Ancak her iki bozukluğun ortak biyolojik zeminde gelişen ve komorbidite gösteren durumlar olduğu daha çok kabul gören bir kanıdır. Bu araştırmada alkol bağımlılığı ve panik bozukluk tanısı birarada bulunan hastalar incelenmiştir. Yöntem: 1993-2001 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, Alkol Bağımlılığı Ünitesinde yatarak tedavi gören ve alkol bağımlılığı ile panik bozukluğu tanısı birarada konulmuş olan 18 erkek hastanın demografik verileri, hastalık özellikleri, alkol içme şekilleri, anksiyete bulguları ve tedavi sonuçları incelenmiştir. Bulgular: Hastaların ortalama yaşları 39.1 (20-54)’dir. Bulgular hastalarda hem alkol bağımlılığı hem de psikiyatrik hastalıklar açısından genetik yüklülüğün yüksek olduğunu göstermektedir. Hastaların %55.6’sı panik semptomlarından önce alkole başlarken (n=10), %44.4’ünde ise önce panik atakları başlamıştır (n=8). Yine hastaların %33.3’ünde alkol kullanımı panik semptomlarından sonra artış gösterirken (n=6), %66.7’sinde panik semptomlarının alkol kullanım miktarı üzerinde etkisi bulunmamıştır. (n=12). Sonuç: Alkol bağımlılarında panik bozukluğu sık görülür. Bulgular, bu durumun bazı hastalarda self medikasyon ile açıklanabileceğini ancak diğer birçok hastada her iki bozukluğun ortak bir biyolojik zeminde geliştiğini düşündürmektedir.