Ergenlerde internet bağımlılığı ile şema mekanizmaları arasındaki ilişki - Aksoy, Feyza; Ünübol, Hüseyin (Journal of Dependence, 2021)
Amaç: Bu çalışmada özel lisede eğitimlerini sürdüren 14-18 yaşındaki ergenlerin internet bağımlılığı ile şema mekanizmaları arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma Özel bir Anadolu Lisesindeki 148 gönüllü öğrencinin katılımıyla ilişkisel tarama modeli esas alınarak yapılmıştır. Verilerin toplanmasında İnternet Bağımlılık Ölçeği, Young Şema Ölçeği, ve Sosyo-Demografik Bilgi Formu ile elde edilen bilgiler kullanılmıştır. Bulgular: Örneklem; eğitimlerini sürdürmekte olan 14-18 yaş grubu ergenleri temsil eden 75’i kız, 72’si erkek, 1 kişide cinsiyetini belirtmemiş toplam 148 öğrenciden oluşmaktadır. İnternet kullanım özellikleri ile internet bağımlılık ölçeğine göre belirlenen gruplar arasındaki ilişki değerlendirildiğinde, internet bağımlılığı ile cinsiyet arasında bir farklılık görülmezken yaş grupları arasında anlamlı farklılıklar vardır. İnternet kullanım amacına göre ise eğlence amaçlı kullanımda bağımlılık en yüksek düzeydedir. Ayrıca internet bağımlılığı ve şema mekanizmaları arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: Çalışma grubunda yer alan ergenlerin 18 uyumsuz şema ile internet bağımlılığı arasında kusurluluk, yetersiz özdenetim ve boyun eğicilik şemaları açısından pozitif yönlü orta kuvvetli anlamlı bir ilişki bulunmuştur.