Sigara içmeyen gebelerde pasif sigara içicilik düzeyleri ve ilişkili faktörler - Pektaş Danagöz, Ayşegül; Öner, Can; Çetin, Hüseyin; Şimşek, Engin Ersin (Journal of Dependence, 2020)
Amaç: Pasif sigara içiciliği maternal, fetal ve neonatal açıdan ciddi risk oluşturmaktadır. Çalışmamızda gebelerde pasif sigara içiciliği ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Kesitsel tipteki çalışmamız 05.11.2018 – 05.01.2019 tarihleri arasında Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Gebe Polikliniğine başvuran 290 gebe ile yürütülmüştür. Veriler yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 28,2±5,4 olan 18-44 yaş arası kadınlar katılmıştır. Katılımcı kadınların ortanca gebelik haftaları 26 (min:5-max:41) haftadır. Katılanların 146’sı (%50,3) sigaraya sürekli maruz kalırken 31’i (%10,6) bazen maruz kalmaktadır. Katılımcıların %83’ü evde, %65,9 eşi nedeniyle sigaraya maruz kalmaktadır. 145 kişinin (%50,0) evinde sigara içilmezken 131 kişinin (%45,1) evinde bazı odalarda sigara içilmektedir. Sonuç: Gebelerde pasif sigara içiciliği oranı %50,3 bulunmuştur. Buna neden olan faktörler; gebelerin ve eşlerinin iş buldukça veya özel sektörde çalışıyor olması, evde fazladan kalan birinin olması, sigaradan rahatsız olmama, sigara dumanına evde ve eş dâhil evde yaşayan diğer kişiler tarafından maruz kalma, sigara için ev kurallarının olmaması veya esnek olması, evde yaşayan kişi sayısının fazla olmasıdır.