Madde bağımlılığı ile ilgili Türkçe internet sitelerinin okunabilirliğinin değerlendirilmesi - Çifci, Hatice Kübra; Kozanhan, Betül; Solak, İbrahim (Journal of Dependence, 2020)
Amaç: Bu araştırmada, madde bağımlılığı (MB) konusunda hazırlanmış bilgilendirme içeren Türkçe internet sitelerin okunabilirlik düzeylerini, Ateşman ve Bezirci-Yılmaz okunabilirlik formüllerine göre incelemeyi ve bu sitelerin içeriklerini değerlendirmeyi amaçlanmıştır. Yöntem: Kasım 2019 tarihinde Google (https://www.google.com.tr) arama motoruna “madde bağımlılığı” kelimesi yazılarak arama yapılmıştır. Yapılan arama sonucunda karşımıza çıkan ilk 15 sayfada yer alan internet siteleri değerlendirilmiştir. Bu sitelerden ticari blog siteleri, reklam içeren siteler, sadece resim ya da video içeren siteler, sohbet siteleri, forum siteleri, magazin içerikli siteler, cümle sayısı 10’dan daha az olan siteler değerlendirme dışı bırakılmıştır. Araştırmaya alınan metinler bilgisayar programına aktarılarak Ateşman, Bezirci-Yılmaz okunabilirlik değerleri, ortalama hece sayısı ve dört hece ve üstü kelime sayısı ortalaması hesaplandı. Bulgular: Araştırmaya alınan sitelerin ortalama hece sayısı 2,90±0,10 iken dört hece ve üstü kelime sayısı ortalaması 4,31±1,37 idi. Ortalama Ateşman okunabilirlik değeri 46,03±11,67, ortalama Bezirci ve Yılmaz okunabilirlik değeri ortalaması ise 14,04±4,12 idi. Sonuç: MB hakkında bilgi içeren Türkçe internet sitelerinde yer alan metinlerin okunabilirlik düzeyi Ateşman’ a göre “zor” Bezirci-Yılmaz’ a göre ise “lisans” seviyesinde olduğu tespit edildi.