Çocuklarda bilgisayar oyun bağımlılığı düzeyi ile davranış problemleri arasındaki ilişki - Sallayıcı, Zeynep; Yöndem, Zeynep Deniz (Journal of Dependence, 2020)
Amaç: Araştırmada çocuklarda bilgisayar oyun bağımlılığı düzeyi ile davranış problemleri, okul ve okul dışı etkinliklerdeki yeterlilik düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Katılımcılar, ilkokul 3. ve 4. sınıf düzeyinde öğrenim gören, 154 çocuktan oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında ‘Çocuklar İçin Bilgisayar Oyun Bağımlılığı Ölçeği’ ve ‘6-18 Yaş Çocuk ve Gençler İçin Davranış Değerlendirme Ölçeği’ kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan çocukların %56.5’i (87 çocuk) 3. Sınıf düzeyinde, %43.5’i (67 çocuk) 4. sınıf düzeyinde olup ve %52,6’sı kız (81 çocuk) ve %47,4’ü erkek (73 çocuk) olmak üzere toplam 154 çocuktan oluşmaktaydı. Çocuklarda bilgisayar oyun bağımlılığı düzeyi ile dışa yönelim davranış problemleri, saldırgan davranışlar, sosyal sorunlar, dikkat sorunları, düşünce sorunları ile pozitif ve okul yeterliliği ile negatif anlamlı ilişkiler bulunmuştur. İ Sonuç: Bilgisayar oyun bağımlılığı ile dışa yönelim davranış problemleri ile anlamlı ilişki görülürken içe yönelim davranış problemleri ile anlamlı ilişki görülmemektedir.