Alkol ve madde kullanım bozukluğu olan bireylere yönelik rehabilitasyon çalışmaları: sistematik derleme - Akkurt Yalçıntürk, Aydan; Dikeç, Gül; Ata, Elvan Emine (Journal of Dependence, 2019)
Bu derlemenin amacı, alkol ve madde kullanım bozukluklarında son on yılda yapılan rehabilitasyon galısmalarını gözden geçirmektir. Çalışmada PubMed ve Türk Psikiyatri Dizini veri tabanlarında 20082018 tarihleri arasında yayınlanan deneysel çalışmalar tarandı. PubMed (12) ve Türk Psikiyatri Dizini (1) veri tabanlarında alkol ve madde kullanım bozukluğu olan bireylere uygulanan toplam 13 deneysel çalışmaya ulaşıldı. Çalışmalarda Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR), Biofeedback Terapisi (2), Denetimli Serbestlik Bağımlılık Programı, Hayvan Destekli Terapi, Tai Chi, Lirik Analiz, Müzik Terapi, Motivasyonel Görüşme, 28 Günlük Yatarak Rehabilitasyon Programı, Sigarayı Bırakma Tedavisi (2) ve Pozitif Gelecek Planları Oluşturma’nın kullanıldığı belirlendi. Rehabilitasyon çalışmalarının bireylerin maddeyi bırakmaya hazır oluş düzeyi, sosyal becerileri, yaşam kalitesi, olumlu gelecek algısı, ayık kalma süresi, tedavi sonrası kendi kendine yardım programlarına katılma ve profesyonel yardım alma oranlarında artmayı ve fiziksel sağlığında iyileşmeyi sağladığı saptandı. Alkol ve madde kullanım bozukluğu olan bireylere yönelik rehabilitasyon çalışmalarının sınırlı düzeyde olduğu, bu bireylere yönelik maliyet etkin, relapsları engelleyebilecek, sürekliliği olan, kolay uygulanabilecek ve ulaşılabilecek rehabilitasyon çalışmalarına gereksinim olduğu söylenebilir.