Madde kullanım bozukluğu olan bireylerde sıkıntıya toleransın madde kullanım sürecine etkisi - Bahadır, Erdi; Güneş, Ferruh; Noyan, Cemal Onur (Journal of Dependence, 2019)
Amaç: Madde kullanım bozukluğu tüm dünyada bireyleri ve toplumları etkisi altına alıp gittikçe artan bir şekilde tehlike oluşturmaya devam etmektedir. Bu çalışmada madde kullanım bozukluğu olan kişilerde sıkıntıya toleransın madde kullanım sürecine etkisi incelenmiştir. Yöntem: Bu çalışmaya NP Beyin Hastanesi’ne başvurup, madde kullanım bozukluğu tanısı almış 4’ü kadın 46’sı erkek olmak üzere 50 kişi katılmıştır. Katılımcılara içerisinde sosyodemografik veri formu, Sıkıntıyı Tolere Etme Ölçeği ve Madde Aşerme Ölçeği’nin bulunduğu anket formu uygulanmıştır. Bulgular: Yapılan korelasyon analizi sonucunda Madde Aşerme Ölçeği ile Sıkıntıyı Tolere etme ölçeği ve altboyutları arasında negatif, orta şiddette anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Sıkıntıyı tolere etme düzeyi düşük olan katılımcıların Madde Aşerme Ölçeği medyanları yüksek bulunmuştur. Katılımcıların tedavi öncesi ve sonrası Madde Aşerme Ölçeği ve Sıkıntıyı Tolere Etme Ölçeği medyanları için anlamlı farklılık bulunmuştur. Tedavi sonrası sıkıntıyı tolere seviye düşük olan katılımcıların %50’si tekrar madde kullanırken tedavi sonrası sıkıntıyı tolere seviyesi yüksek katılımcıların %20’si tekrar madde kullanmıştır. Sonuç: Yapılan çalışmada elde edilen bulgular, sıkıntıyı tolere etme düzeyinin madde kullanım sürecine etkisinin bulunduğunu göstermektedir.