Bilişsel hatalar ve dikkat-eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtilerinin madde kullanım özellikleri ile ilişkisi - Örüm, Mehmet Hamdi; Kara, Mahmut Zabit; Kuştepe, Ali; Kalenderoğlu, Aysun (Journal of Dependence, 2019)
Amaç: Bu çalışmada madde kullanım bozukluğu (MKB) tanılı erişkin bireylerde dikkat-eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB) belirtilerini, bilişsel hataları, madde kullanım özelliklerini ve bunların birbirleri ile ilişkisini incelemeyi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada MKB olan hastalara ve kontrol grubuna Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Kendi Bildirim Ölçeği (ASRS), Belirti Tarama Listesi (SCL-90-R) uygulandı ve sosyodemografik verileri elde edildi. Bilişsel hataları değerlendirmek amacıyla Düşünce Özellikleri Ölçeği (DÖÖ) kullanıldı. Bulgular: Çalışma durumu, adli kovuşturma öyküsü, psikiyatrik başvuru öyküsü hasta grubunda kendi aleyhine anlamlı olarak farklıydı. Hasta ve kontrol grubu arasında, esrar ve eroin kullanıcıları arasında DÖÖ ve alt ölçekleri açısından anlamlı farklılıklar saptandı. Sonuç: Çalışmamızda, madde kullanımı kötü sosyal-ekonomik-adli verilerle ilişkili, MKB’ye DEHB’nin eşlik etme oranı yüksek, MKB’de ek psikiyatrik semptomlar daha sık, MKB’de bilişsel hatalar esrar kullanımında daha belirgin olmak üzere fazla, ASRS ile DÖÖ-PA, DÖÖ-IP ile paranoid belirtiler arasındaki korelasyon yüksek bulundu.