Elit düzeyde sporcular fakültesi öğrencilerinin ile spor bilimleri egzersiz bağımlılığı düzeyleri - Cicioğlu, Halil İbrahim and Tekkurşun Demir, Gönül and Bulğay, Celal and Çetin, Ebru (Journal of Dependence, 2019)
Amaç: Bu çalışmanın amacı elit sporcuların ve spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin yaş, spor yaşı, cinsiyet ile egzersiz bağımlılığı düzeylerinin incelenerek değerlendirilmesidir. Yöntem: Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim öğretim yılı güz döneminde Gazi üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde eğitimine devam eden öğrenciler ile Türkiye Atletizm Federasyonu’nda lisanslı olarak spor yapan sporcular oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan 19- 25 yaş grubundaki katılımcılar, hafta en az 4 gün egzersiz yapmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan “Kişisel Bilgi Formu” ve “Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği” kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada, elit sporcuların egzersiz bağımlılıkları, spor bilimleri fakültesi öğrencilerin düzeylerinden anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Elit sporcuların yaş grubu ve spor yaşı ile egzersiz bağımlılık düzeyi arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Cinsiyete göre ise erkek sporcuların egzersiz bağımlılığı puanlarının anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Elit sporcuların bağımlı grup, spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin ise az riskli grupta yer aldığı saptanmıştır. Buna göre, egzersiz bağımlılığı ile egzersize daha çok maruz kalma arasında güçlü bir ilişki olduğunu söyleyebilir. Yıllar boyunca düzenli ve artan şiddetteki antrenmanlar uzun yılların sonunda bağımlılığı artırabildiği görülmektedir.