Alkol kültürü-1: tarihsel süreç ve meyhane kültürü - Öncü, Fatih; Ögel, Kültegin; Çakmak, Duran (Journal of Dependence, 2001)
Alkol kullanımı ve onunla ilgili sorunlar tarihin çok eski dönemlerine kadar dayanmaktadır. Kullanımı zaman zaman yasaklanmışsa da günümüzde yaygın olarak tüketilmektedir. Genel olarak bir davranış biçimi olan bağımlılığın, bir köşesinde alkol (ya da madde), bir köşesinde kişilik, öteki köşesinde de alkol altkültürü yer alır. Dünyada ve ülkemizde etkili olan alkol altkültürünü anlayabilmek için insanlık tarihi boyunca altkültürlerin gelişmesini, değişmesini ve yayılmasını gözden geçirmek gerekmektedir. Ülkemizde alkol altkültürünün oluşmasında ve gelişmesinde meyhane geleneği önemli bir yer almaktadır. Bu yazıda, alkol kültürü , mitolojik, tarihsel ve dinsel yönleriyle ele alınıp, bu konudaki yayınlar taranarak, derlenmeye çalışılmıştır.