Sigara içen gebelerde sigara bağımlılık düzeyinin belirlenmesi - Aydın, Yasemin; Aslan, Ergül (Journal of Dependence, 2015)
Amaç: Sigara içen 2. ve 3. trimester gebelerde sigara bağımlılık düzeyinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte olan bu çalışma, Ocak-Aralık 2013 tarihleri arasında İstanbul’da bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvuran, 2. ve 3. trimesterde ve halen sigara içmekte olan 165 gebe ile yürütülmüştür. Bulgular: Gebelerin yaş ortalaması 27.09±4.93’tür. Gebelerin %47.3’ü gebeliği boyunca 4 ve altında, %52.7’si ise 5 ve üzerinde sigara içmiştir. Gebelerin %34’ünün “az”, %46’sının yüksek bağımlılığı vardır. Gebelerin eşlerinin de %69.7’si halen sigara içmektedir. Gebelerin %93.9’u sigaranın ‘‘bebek için zararlı’’ olduğunu ifade etmiştir. Sigara içen gebelerin, sigarayı bırakma konusunda sağlık personelinden yeterli bırakma tavsiyesi ve desteği almadıkları görülmüştür. Sonuç: Gebeliklerin büyük çoğunluğunun planlı olması ve sigaranın bebeğe zararlı olduğunun bilinmesine rağmen, gebelerin sigara içmeyi sürdürdükleri ve bırakmayı da düşünmedikleri görülmüştür. Antenatal bakımda gebelere etkin danışmanlık verilmeli ve sigara bırakma yöntemleri konusunda tam destek sağlanmalıdır.