Alkol veya madde kullanımına ilişkin sorunlarda telefon ile danışma hattına başvuranların özellikleri ve hattın işlevselliği - Türkcan, Ahmet; Yazman, Ümit; Özgür, Selda; Korkut, Asuman; Ertan, Nurten; Çakmak, Duran (Journal of Dependence, 2001)
Amaç: Bu çalışmada 6600026 numaralı telefon ile 24 saat hizmet vermekte olan AMATEM Uyuşturucu Bilgi ve Danışma Hattı’nı (AUBDH) 1999 yılı içinde arayanların sosyodemografik özelliklerini ve arama nedenlerini araştırmak ve hattın işlevselliğini saptamak amaçlanmıştır. Yöntem: AUBDH’yi 1999 yılı içinde arayanlara ilişkin bilgiler görüşmeciler tarafından 15 itemden oluşan bir görüşmeci formuna kaydedilmiş ve elde edilen veriler SPSS ile değerlendirilmiştir. Bulgular: 1999 yılı içinde hattı arayan 3303 kişiye ilişkin bilgiler görüşmeci formlarına kaydedilmiştir. Hattı arayanların % 31-2’si alkol veya madde kullanıcısı olup % 61.8’i bir alkol veya madde kullanıcısının yakını olarak hattı aramıştır. Arayanların % 65.7’si alkol, %17’si esrar, %15’i eroin, %10’u çeşitli ilaçlar, %7.5’i uçucu maddeler, %6.5’i sigara, %5.6’sı kokain, %13.8’i birden çok madde ile ilgili bilgi veya danışmanlık almak için aramıştır. Alkol veya madde kullanımı nedeniyle arayanların % 76.6’sı daha önce herhangi bir tedavi görmediğini belirtmiştir. Sonuç: Hattı arayanların çoğunluğunun bir alkol veya madde kullanıcısının yakını olması, alkol veya madde kullananların yakınlarının bu konuda bilgilenmeye gereksinim duyduklarını göstermektedir. Hattı arayan ve alkol veya madde kullanıcısı olduğunu belirtenlerin çoğunluğunun daha önce herhangi bir tedavi görmemiş olması, tedavi motivasyonunun oluşması süreci açısından hattın işlevselliğinin önemli bir göstergesidir.