Alkol bağımlılarında bir tedavi programının 3 aylık izlem sonuçları - Türkcan, Ahmet; Coşkun, Beyhan; İlem, Esra and Çakmak, Duran (Journal of Dependence, 2001)
Amaç: Bu çalışmada bir alkol bağımlılığı programının üç aylık izlem sonuçları incelenmiştir. Yöntem: Hastanede yatarken 8 seans ve ayaktan 4 se- ansdan oluşan bir programa katılmayı kabul eden 90 hasta incelenmiştir. DSM-IV ölçütlerine göre alkol bağımlılığı saptanan hastalara toplam 12 bilişsel davranışçı psikoterapi seansı uygulanmıştır. Bilişsel davranışçı tedavi programın en az 10 seansını tamamlayan hastalarla ayaktan etkileşim grupları yapılmıştır. 65 hasta, üç ay içinde, ayda en az bir kez olmak üzere telefon ile izlenebilmiştir. Bu 65 hasta, slip (tek kadeh alkol kullanımı), laps (bir kadehten sonra nüks ölçütlerini karşılamayacak düzeyde alkol alımı), relaps (nüks: tekrar önceki alkol alma patemine dönüş) veya remisyon (ya hiç alkol almama ya da slip veya laps ölçütlerini gösterse de alkol almayı daha sonra sürdürmeme) açısından değerlendirilmiştir. Bulgular: Üç aylık izlem sonucunda 65 hastanın % 72.3’ünün remisyonda olduğu, % 27.7’sinin nükse girdiği saptanmıştır. Remisyondaki hastaların nüks olan hastalara göre daha fazla oranda ayaktan tedaviye katıldığı ( p ( 0.05) ve ortalama ayaktan devam ettikleri seans sayısının daha fazla olduğu ( p ( 0.05) saptanmıştır. Sonuç: Alkol bağımlılarında izlem çalışması, hastalara hastaneden çıktıktan sonra ulaşılmasının zor olduğunu, nitekim örneklemimizdeki hastaların % 27.8’ine izlemde ulaşamadığımızı göstermiş, izlenebilen hastalar değerlendirildiğinde ise bu program ile başarı oranının yüksek olduğu saptanmıştır. Programa katılan hastaların % 72.3’ü, 12 seansı da tamamlayan hastaların % 89.5’i, bilişsel davranışçı tedavi programını tamamladıktan sonra etkileşim gruplarına devam eden hastaların tümü hastaneden çıktıktan sonraki üç ay içinde nükse girmemiştir