Orta öğretim çağındaki öğrencilerin sigara kullanma alışkanlığı - Yorulmaz, Hatice; Yeşilyurt, Seçil; Özdilli, Kürşat; Perçin Paça, Ferda (Journal of Dependence, 2009)
Amaç: Bu çalışmanın amacı; ortaöğretim çağındaki öğrencilerin siğara içme sıklığını saptamak ve buna etki eden faktörleri analiz etmektir. Yöntem: Bu çalışma, İstanbul’daki bir ortaöğretim okulu ve devlet lisesinde öğrenim gören 300 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Öğrencilere konu ile oluşturulan anket formu uygulanmıştır. Bulgular: Anket sonuçlarına göre, öğrencilerin %15’ inin sigara içicisi olduğu, %32,3’ ünün sigarayı deneyimledikleri, erkek öğrencilerin %20,8’i, kız öğrencilerin %8,9’nun sigara içtiği saptanmıştır. Sigaraya başlayan öğrencilerin %53,3’nün arkadaşlarına, %11,1’inin kardeşine özendiği görülmüştür. Öğrencilerin %55’i okulunda sigaranın sağlık üzerine etkileri hususunda eğitim almadıklarını, %75’i sigara ile ilgili eğitimlerini yetersiz bulduklarını belirtmişlerdir. Sonuç: Öğrencilerin; sigara içiminde en çok arkadaşlarına özendiği, erkek öğrencilerin daha fazla sigara içtiği, öğrencilerin önemli bir çoğunluğunun sigara ile ilgili eğitim almadıkları ve alanlarında büyük çoğunluğunun bu eğitimi yetersiz bulduğu ve önemsemediği saptanmıştır.