Alkol yoksunluğunda hipotalamik-hipofizer-gonadal eksen hormonları ve saldırganlık ile ilişkisi - Özsoy, Saliha; Eşel, Ertuğrul (Journal of Dependence, 2007)
Amaç: Alkolün hipotalamik-hipofizer-gonadal (HPG) eksen üzerine etkilerinin olduğu bilinmektedir. Alkol bağımlısı hastalarda, HPG eksen hormonlarındaki değişikliklerin bazıları saldırganlıkla ilişkili olabilir. Çalışmanın amacı, alkol bağımlısı hastalarda erken ve geç alkol yoksunluk döneminde HPG eksen değişiklikleri ile saldırganlık düzeyi arasındaki ilişkiyi araştırmaktı. Yöntem: Depresyonu olmayan alkol bağımlısı erkek hastalar (n=28) ve kontrol grubu olarak alınan sağlıklı erkekler (n=19), anlık ve yaşam boyu saldırganlık düzeyini ölçen nöropsikolojik testlerle değerlendirildi. Hastalar Brown-Goodwin saldırganlık skoruna (yüksek ve düşük) göre iki gruba ayrıldı. Serum total testosteron, luteinize edici hormon (LH) ve follikül uyarıcı hormon (FSH) düzeyleri alkol bağımlısı hastalarda yoksunluğun 1. ve 28. günlerinde ve kontrollerde bir kez ölçüldü. Bulgular: Çalışma, alkol bağımlısı hastalarda erken yoksunluk döneminde total testosteron düzeyinin yükseldiğini, erken ve geç yoksunluk dönemi boyunca da LH düzeyinin yüksek olduğunu gösterdi. Hastalar saldırganlık düzeyi yüksek ve düşük olanlar şeklinde iki gruba ayrılarak değerlendirildiğinde her iki grupta da LH düzeyinin erken ve geç yoksunluk döneminde kontrollere kıyasla yüksek olduğu bulundu. Testosteron düzeyi, saldırganlık düzeyi düşük olan grupta sadece erken yoksunluk döneminde yüksek iken, saldırganlık düzeyi yüksek olan grupta hem erken hem geç yoksunluk döneminde yükselmişti. Sonuç: Alkol yoksunluğunda olan testosteron düzeyi değişiklikleri, sürekli alkol kullanımının bir sonucu olabileceği gibi, alkol bağımlısı hastaların bir kısmında görülen saldırganlık eğilimi ile de ilişkili olabilir.