Kronik alkol kullanımına bağlı uzamış yoksunluk sendromu: bir olgu sunumu - Erdoğan, Serap; Eren, Nurdan; Arıkan, Zehra (Journal of Dependence, 2006)
Kronik alkol kullanımına bağlı pek çok nörolojik ve psikiyatrik komplikasyon ortaya çıkabilmektedir. Özellikle alkol bırakma dönemlerinde alkolün yol açtığı çeşitli bozuklukların belirtileri ve yoksunluk belirtilerinin bir arada bulunduğu durumlarda tanı koymak çok daha zor olabilmektedir. Alkol yoksunluk sendromu, tipik olarak aşırı alkol alınmasının kesilmesinden sonraki 6-24 saat içinde başlar. Yoksunluk süresince ortaya çıkan belirtilerin çoğu, alkolün sürekli tüketilmesi sonucu oluşan nörotransmitter, nöropeptid, ve nöro-endokrin sistemlerindeki uyumsal değişikliklerle ilgili gibi görünmektedir. Bazı hastalarda akut yoksunluk sendromu sonlandıktan sonra ortaya çıkabilen bellek bozuklukları, ani öznel sıkıntı yakınması, durgunluk dönemleri ve hatta geçici psikotik atakların uzamış yoksunluk sendromu ile ilişkili olabileceği bildirilmiştir. Sunulan vakada, 23 yıllık alkol kullanımı olan bir hastada görülen belirtiler, deliryum tremens, uzamış yoksunluk sendromu ve serebellar dejenerasyon tanıları yönünden tartışılmıştır. Özellikle uzun yıllardır alkol kullanımı olan bir hastanın tedavisinde tüm bu olası komplikasyonların göz önünde bulundurulması ve yoksunluk belirtilerinin etkili ve uygun bir şekilde tedavi edilmesi hayati önem taşımaktadır.