Sigara bağımlılarında solunum havasında karbonmonoksit düzeyleri - Türkcan, Ahmet; Çakmak, Duran (Journal of Dependence, 2004)
Amaç: Sigara içme durumunun belirlenmesinde birçok yöntem vardır. Solunumla verilen havada karbonmonoksit ölçümü geçerli ve uygulanması elverişli bir yöntemdir. Bu çalışmanın amacı sigara içenlerle içmeyenler arasında ayırım yapmada nefes karbonmonoksit konsantrasyonlarının kesim noktasını saptamaktır. Yöntem: Elle taşınan bir cihaz (Micro CO) solunumla verilen havadaki karbonmonoksit konsantrasyonlarını ölçmekte kullanıldı. 31 sigara içicisinin ve 30 sigara içmeyen kişinin nefes karbonmonoksit düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Sigara içmeyenler grubunda karbonmonoksit konsantrasyonları 0-5 ppm (milyonda partikül), sigara içenler grubunda 5-70 ppm olarak saptandı. Sigara içenlerin ortalama karbonmonoksit konsantrasyonu 27.8 + 17.0 ppm, sigara içmeyenlerin 1.7 +1.0 ppm’ydi (p<0.01). Karbonmonoksit konsantrasyonları içilen sigara sayısıyla doğru orantılı biçimde artmaktaydı (p<0.01). Sigara içenlerle içmeyenlerin ayırımında karbonmonoksit düzeyi kesim noktası % 96.8 duyarlılık ve % 96.7 özgüllükle 5 ppm olarak saptandı. Sonuç: Nefes karbonmonoksit konsantrasyonları hastanın sigara içme durumunu değerlendirmekte kolay, invazif olmayan ve hızlı bir yoldur. Micro CO cihazı taşınabilir ve kullanılışlı bir karbonmonoksit ölçüm cihazıdır. 5 ppm’den fazla değerler o kişinin çok büyük olasılıkla sigara içicisi olduğunu göstermektedir.