EÜTF psikiyatri anabilim dalı bağımlılık tedavi biriminin hasta verilerinin on yıllık geriye dönük olarak incelemesi: madde kullanan hastaların sosyodemografik özellikleri - Doğanavşargil, G. Özge; Önen Sertöz, Özen; Coşkunol, Hakan; Şen, Gülseren (Journal of Dependence, 2004)
Amaç: Bu çalışmada; Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Bağımlılık Tedavi Birimi’nde son on yılda madde kullanan hastaların sosyodemografik özelliklerinin ve kullandıkları maddelere ait özelliklerin literatür eşliğinde incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Bağımlılık Tedavi Birimi’ne son on yılda başvuran hastalara ait poliklinik kartı, yatış dosyası ve bilgisayar kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Tüm verileri bir formda toplayarak ve SPSS 10.0 programı kullanılarak, tanımlayıcı analizler, ki-kare ve tek yönlü varyans analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Son on yılda bağımlılık tedavi biriminde 325 madde kullanan hasta tedavi edilmiştir. Hastaların çoğunluğu gençtir. Hastaların yaş ortalaması 27.58 (ss=10.43) yıl, madde kullanmaya başlama yaşı ise 18.80 (ss=8.20) olarak bulunmuştur. Hastaların %88.3’ü erkek, %11.7’si kadındır. Hastaların en çok kullandığı maddeler, çoğul madde (%30.8) ve esrardır (%26.4). Uçucu madde kullanımına başlama yaşı belirgin olarak düşük bulunmuştur. İşsizlik %38 gibi yüksek bir orandadır. Eroin kullananlar, yurt dışı doğumlu ve yüksek gelir düzeyine sahip hastalardan oluşmaktadır. Yine Uçucu madde kullananlar arasında gecekonduda yaşama oranı apartmanda yaşamdan fazladır. Sonuç: Kliniğimiz verilerine göre madde kullanımı gençleri de etkileyen önemli bir sorundur. Konuyla ilgili epi-demiyolojik çalışmalara ihtiyaç vardır.