Tıp fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin madde bağımlılığı ile ilgili bilgi, görüş ve tutumları - Altıntaş, Hakan; Temel, Fehminaz; Benli, Esin; Çınar, Güle; Gelirer, Özlem; Gün, Feride Aylin; Kernak, Aygül; Kundakçı, Nevra (Journal of Dependence, 2004)
Amaç: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi (HÜTF) birinci sınıfta okuyan 185 öğrencinin katılımı ile, öğrencilerin madde bağımlılığı ile ilgili bilgi, görüş ve tutumlarının saptanması için bir anket çalışması yapılmıştır. Yöntem: Yapılan araştırma tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Araştırmanın verileri gözlem altında anket uygulaması yöntemiyle toplanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan 185 HÜTF öğrencisinin %42.7’si erkek, %57.3’ü kadındır ve yaş ortalaması 18.3 (SS=0.7, alt-üst=17-21, ortanca=18) yıl olarak bulunmuştur. Katılımcıların %52.2’si (90 öğrenci) madde bağımlılığı konusunda önceden bilgi aldığını söylemiştir. Gerçekten madde bağımlılığı yapan maddeler arasından, öğrencinin de madde bağımlılığı yaptığını en yüksek yüzde ile doğru bildiği madde eroin %91.4 (169 öğrenci), en düşük yüzde ile doğru bildiği madde ise LSD %44.9 (83 öğrenci) olmuştur. Öğrencilerin, yalnız %30.9’u (56 öğrenci) madde bağımlılarını tedavi eden bir merkez adı bildiklerini söylemişlerdir. Bunların da %57.7’si (130 öğrenci) AMATEM’i belirtmiştir. Katılımcıların %76.8’i herkesin madde bağımlısı olabileceğini düşünmektedir. Yüzde 61.4’ü (113 öğrenci) madde bağımlısı insanları yardıma muhtaç olarak tanımlamış, %93.5’i (172 öğrenci) de bu kişilerin tedavi edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Katılımcıların %89.7’si (165 öğrenci) Türkiye’de madde bağımlılığının bir sorun olduğunu düşünmektedir. Öğrencilerin %58.9’u madde bağımlılığının yayılmasını önleme ve kullanan kişilere yardım etme konusunda eğitimin öncelikli olması gerektiğini belirtmiştir. Sonuç: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencilerininmaddebağımlılığı konusundabilgilerinin yeterli olmadığı anlaşılmıştır. Öğrenciler, madde bağımlılarının birer hasta olduğu ve tedavi edilmeleri gerektiği yönünde görüş bildirmişlerdir.